2 Ağustos 2011 Salı

Bully (2001)


Yönetmen: Larry Clark
Oyuncular: Brad Renfro, Nick Stahl, Bijou Phillips, Michael Pitt, Rachel Miner, Kelli Garner, Leo Fitzpatrick, Daniel Franzese, Nathalie Paulding, Jessica Sutta
Senaryo: David McKenna, Roger Pullis, Jim Schutze

Lise öğrencisi Marty, zengin ve şımarık arkadaşı Bobby’nin aşağılamalarına, hatta şiddetine maruz kalan içine kapalı bir genç. Marty ve Bobby, uyuşturucu, gece hayatı ve günlük cinsel ilişkilerle Florida’nın bu küçük kasabasında günlerini gün ederken tanıştıkları bir grup genç ve onların tanıdığı başkalarıyla sekiz kişilik bir çeteye dönüşüyorlar. Bir süre sonra Bobby’nin tavırlarından rahatsız olan grup, ailesine kuzu, arkadaşlarına uzlaşmasız bir serseri gibi davranan Bobby’yi öldürmeye karar veriyorlar. Gerçek olaylara dayalı Jim Schutze kitabı Bully: A True Story of High School Revenge’ten David McKenna (ki kendisi American History X’in de senaristi) ve Roger Pullis’in senaryosunu yazdığı Larry Clark filmi Bully, gençlerin bu birleşme, plânlama, harekete geçme ve sonrası üzerine çoğunlukla karakterlerin ruh hallerini de yansıtan bir üslupla bezgin, puslu, gerilimli, yani kısacası kafası dumanlı bir anlatıma sahip.

Fakat bu tâbirleri olumsuz almamak gerek. Her ne kadar gerçeklere dayalı olsa da, gerçekliği kamuoyunda da tartışılmış bir lise suç filmi olarak Bully, şiddet ve seks öğelerini kendi liginin üzerinde sayılabilecek bir sertlikle işlediği kadar, uyuşturucu triplerinin dengesizleştirdiği ve hissizleştirdiği ergen tepkilerini/tepkisizliklerini serbest bir stille ele almış. Yiyip içip durmadan birbirleriyle yatan, aylak aylak gezinen bu gençlerin kaybolmuşlukları veya bir yere varmayan diyalogları da bu ruh halinin çıkışsızlığını anlamlandırıyor. Başlangıçta sıklıkla geyiğe vuran, absürtleşen bu yapısı, kendi aralarında dengesiz tek suçluk bir çete haline gelmeleriyle yerini panik atmosferine bırakıyor. Bu noktadan sonra kimsenin polis sorgusunda suç ortaklarına güvenememesinin getirdiği çözülmenin biraz da “film gibi” yorumlara ve abartılara kaçması, filmin seyirci gözünde kazandığı olası kredileri har vurup harman savurmuyor.

Brad Renfro, Nick Stahl, Bijou Phillips, Michael Pitt, Kelli Garner gibi 80’li yıllarda doğmuş, yaşları birbirine yakın oyuncuların yeteneklerini sergileme fırsatı da buldukları senaryosu, finalde gençlerin başına gelenleri okuduğumuz yazılardan sonra “bu olay size ders olsun” tavrıyla sanki bir miktar taraf değiştiriyor gibi de sanki. Kids, Bully ve Ken Park gibi ergenlik odaklı filmlerin aykırı yönetmeni olarak ün yapmış Larry Clark, gençlerin uyuşturucu, seks, aşk, kavga, hatta cinayet keşiflerinden derlenmiş senaryo parçacıklarında kendi tecrübelerini saklayan otobiyografik anlatım şeklini Bully ile bir üst kademeye taşıyabiliyor. Gençlerin suça eğilimleri ve motive oluşlarıyla, bunun sonuçları üzerine Larry Clark’tan kafası iyi bir bağımsız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder